INEKE KOELE
Advocaat | Koele Tax & Legal Perspecta | Beëdigd 1990

BIOGRAFIE

Ik kon nooit kiezen tussen fiscaal en civiel recht, het erfrecht is ook voor de helft civiel en de andere helft fiscaal recht; om oplossingen te bereiken dienen beiden geïntegreerd te worden.

Ik studeerde beiden en ben een hybride advocaat/ belastingadviseur, lid van beide beroepsorganisaties (NOvA en NOB). Na vele jaren als compagnon verbonden te zijn geweest aan een groot advocaten/belastingadvieskantoor, ben ik in 2010 mijn eigen kantoor begonnen. De vrijheid om te werken met iedereen die ik de beste vind voor de zaak, was voor mij een verademing. Cliënten appreciëren mijn onafhankelijke en creatieve geest, die altijd oplossingen en nieuwe wendingen ziet.

Ik ben een adviseur en een strateeg, gericht op onderhandelingen en resultaten. Een keiharde procesadvocaat is soms nodig om de zaak open te wrikken, die betrek ik dan bij de zaak, maar nooit om de kwestie tot in hoogste ressort uit te procederen: wél om het juiste moment te vinden om de zaak te schikken op gunstige condities, waarbij als het ook maar even kan de relaties ook worden hersteld. Ik werk met perspectieven, het kritisch ‘door zaken heen kijken’, waarbij de scherpte ontstaat om op snijvlakken te kunnen acteren. Indien ik grote onrechtvaardigheden tegenkom, ben ik een ridder te paard: furieus en bereid tot het uiterste te gaan. Daarbuiten ben ik eerder empathisch en help mensen de weg naar de uitgang te vinden in het doolhof van de emoties, welke altijd gepaard gaat met erfrechtelijke problemen.

Het erfrecht is net zo complex als het fiscale recht en het monopolie van het notariaat schreeuwt om kritische tegengewichten, die cliënten bij de bron adviseren om het juiste te doen. Daar help ik graag bij.

Verder ben ik vaak betrokken ofwel als regisseur bij complexe zaken ofwel als Dutch Expert witness om in internationale conflicten een zaak de goede kant op te laten kantelen.

Ik schrijf regelmatig en geef regelmatig lezingen over cutting edge topics in mijn vakgebieden.

 

Hieronder (zie ‘Zaken’) enkele recente voorbeelden:

kwalificaties
 • Magna Charta Leergang Erfrecht 2015, cum laude.
 • Rijksuniversiteit Groningen 1989, Nederlands recht, cum laude en Fiscaal recht
 • Rijksuniversiteit Utrecht 2007, doctorale dissertatie
 • Fellow sinds 2004, International Academy of Trust and Estate Law (international-academy.org)
 • International Fellow, American College of Trust and Estate Counsel (actec.org)
 • TEP van Society of Trust and Estate Planning (step.org) sinds 2012, Steering Committee van Special Interest Group Philanthropy Advisors.
INTERESSEGEBIEDEN
 • Advisering rondom complexe testamenten of opengevallen nalatenschappen, waarbij internationale en /of fiscale aspecten een rol spelen, gericht op minnelijke oplossing
 • European Succession Regulation – hoe voor te sorteren op internationale situaties, zowel wat betreft materieel toepasselijk recht als procespositie
 • Advisering met betrekking tot complexe schenkingen en erfstelling ten behoeve van dynastieke structuren, teneinde vermogen gedurende meerdere generaties in stand te houden
 • Strategisch case management met betrekking tot internationale of anderszins complexe conflicten ten aanzien van nalatenschappen resp. schenkingen
 • Expert Witness Reports voor international Courts 
Koele Tax & Legal Perspecta

Koele Tax & Legal Perspecta

van Twickelostraat 13

7411 SC Deventer

+ 31 88 130 7700

Share This